Engelli Hakları Mücadelesinde Arabuluculuk
Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri içinde giderek önemi artmakta olan arabuluculuk, toplumsal uyuşmazlıkların ihtiyaç temelli olarak hızlı, ekonomik ve kolay çözümünü sağlayan yeni ve çağdaş bir yöntem.
Türkiye’de kanunla tanınmış mahkeme bağlantılı arabuluculuk sadece hukukçulara tanınmış olsa da, dünyada her üniversite mezununa açık bir meslek. Bununla birlikte topluma hizmet veren ve STK ya da devlet tarafından desteklenerek yürütülen “Toplumsal Uyuşmazlık (Arabuluculuk) Merkezleri” de, dünyanın hemen her gelişmiş ülkesinde önemli bir misyon üstlenerek çözüm odaklı yaşamı ve toplumsal barışı artırmaktadır.
İhtiyaç temelli
Arabuluculuk, ihtiyaç temellidir; yani bir hak arama veya haklılık yarışı aracı değil, karşılıklı eveti sağlayan bir çözüm aracıdır. Bu açıdan mahkemeden farklıdır ve hukuki prosedürün aksine, taraflara esneklik sunarken, mahkemeye gitmeden çözüm üretilmesine de imkân sunmaktadır. Arabuluculuk, engellilerin hak temelli savunuculuk ve lobicilik faaliyetleri içinde karşı karşıya kaldığı mağduriyetlerin mahkemeye gitmeden daha hızlı daha kolay çözüme kavuşabilmesine olanak sağlayan bir tarafsızlık merkezidir.
Arabuluculuk, sistematik uygulamaları ile tarafların birbirlerini duymalarını, kendi sorunlarına kendi çözümlerini üretmelerini ve bunu olurken de, taraflar arasında etkin iletişim kurulmasını sağlayan br yöntemdir. Bu süreci yöneten kişiler, tarafsız ve sonuçtan bağımsız profesyonel arabuluculardır.
Engelliler ve ailelerinin hakları
Tahmin edilir ki, tüm dünyada arabuluculuğun önemi her geçen gün artmaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki engelliler ve ailelerinin sahip oldukları haklara erişimde yaşadığı zorlukları düşünürsek; örneğin hukuki süreci başlatmak için ekonomik imkansızlıklar gibi, arabuluculuğun bu açıdan da önemi ortaya çıkar.
Arabuluculuğun yaygınlaşması, maddi imkansızlıklar vb. durumlardan çekinen ve durumunu kabullenmiş çaresiz nice insanımıza da bir seçenek sunmaktadır. Özellikle Toplumsal Arabuluculuk Merkezleri’nin ülkemizde de kurulması sağlanırsa, arabuluculuk sadece iş ya da ticari durumlarda değil, diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de, toplumsal konularda çözüm odaklı başarılı sonuçların ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
Dünyada “Toplumsal Uyuşmazlık (Arabuluculuk) Merkezleri”nin çoğaldığı bir dönemde, ülkemizde de engellilerin hak mücadelesi ve yaşadıkları eğitim, istihdam, kamu, sağlık, erişilebilirlik, ulaşım gibi temel ve genel her alanda problemlerinin çözümü için Toplumsal Arabuluculuk Merkezleri, mutlaka desteklenmeli ve kuruluşları sağlanmalıdır.
Böylece, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de, engellilerin süreç içinde maddi ve manevi yıpranmalarına gerek kalmadan “Toplumsal Uyuşmazlık (Arabuluculuk) Merkezleri”nde ihtiyaç temelli çözümlere gidilebilir. Bu da, engelli veya engelsiz toplumdaki her bireyin, daha kolay, hızlı, kapsayıcı ve ayrımcılığa uğramadan, fırsat eşitliği içinde sorunlarını çözerek, hayatlarını sürdürmelerine olanak sağlar.
Engelli Hakları Mücadelesinde Arabuluculuk Webinarı (Online)
Konuşmacı: Başarılı Arabulucunun El Kitabı Yazarı Dr. Deniz Kite, Türkiye’nin ilk uluslararası kabul görmüş ve IMI tarafından akredite edilmiş arabulucusu, Mısır’ın ilk Türk Müsteşarı, Milano Ticaret Odası ve Floransa Arabulucular Odası Uluslararası Arabulucusu olarak tanınmaktadır. Türkçe konuşan arabulucuların uluslararası akreditasyonunu sağlayan ilk kurum olan GMN Institue’un da kurucusu olan Kite, MBBI Türkiye’nin de kurucusudur.
Moderatör: Mehmet Kızıltaş, Engelsizkariyer.com ve Yasadikca.com Kurucusu, Engellilerle İletişim ve Engelli İstihdamı Uzmanı. Sosyal Girişimci, 360 Derece Sosyal Liderlik ve Engellilerle İletişim kitapları yazarı.
Tarih: 09.01.2021
Saat: 20.00 – 21.30
Yer: Zoom Platformu
Webinar linkini tıklayarak katılabilirsiniz:
Webinar Bedeli: Ücretsiz
Yasadikca.com, Engelsizkariyer.com’un hazırladığı webinar Türkiye Sakatlar Derneği’nin destekleriyle düzenlenmektedir.
Leave a Comment
(0 Yorum)